29.07.2014

Tort różą pachnący

Tak z okazji wtorku.
I tego, że miałam ochotę coś upiec.
I tego, że miałam wolny dzień, więc mogłam przejść od chęci do czynu.

Zakupiłam ostatnio wodę różaną, więc trzeba było ją wreszcie wypróbować.

Powstał tort pachnący różą, z dodatkiem marmolady figowej
(chciałam różaną, ale nie mogłam znaleźć takiej, która na prawdę miałaby w sobie tę różę, a nie tylko zapach - więc wzięłam figową, według składu jest zrobiona z fig...)

Przepis

Tort różany z marmoladą figową

Składniki:

Na biszkopt:
- 6 jajek
- ok. 1 szkl cukru pudru
- 3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
- 1/4 szklanki i 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Krem:

- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- ok. 2 łyżek cukru pudru
- ok. 3-4 łyżek wody różanej (można też mniej lub więcej)

Dodatkowo:

- Marmolada z fig
- suszona lawenda do posypania
- kilka poziomek, truskawek do dekoracji.

Przygotowanie:

Biszkopt:

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
2. Stopniowo dodawać cukier dalej ubijając.
3. Dodać po kolei żółtka i ucierać.
4. Mąki przesiać razem i dodać do ciasta, 
wymieszać szpatułką do połączenia składników.
5. Piec w 160-170 stopniach C przez 40 min (do suchego patyczka)
6. Po upieczeniu wyjąć i razem z formą upuścić na podłogę z wysokości 60 cm.
7. Wstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.

Krem:

1. Śmietankę zmiksować z mascarpone.
2. Dodać cukier i wodę różaną i zmiksować.
3. Schłodzić w lodówce.

Ciasto:

1. Biszkopt przekroić na 2 blaty i nasączyć lekko wodą różaną.
2. Spodni blat posmarować grubo marmoladą figową.
3. Wyłożyć część kremu i rozsmarować.
4. Przykryć drugim blatem.
5. Rozsmarować część kremu na wierzchu i po bokach.
6. Przy pomocy tylki cukierniczej (gwiazdki) zrobić z resztki kremu gwiazdki na około i na środku.
7. Posypać lawendą i udekorować owocami.
8. Wstawić do lodówki.










4 komentarze:

Natalia pisze...

Przepiękny torcik:)

zBLOGowani pisze...

Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już prawie 3400 blogów z 22 kategorii.

Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników, którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu.

Serdecznie zapraszamy! :-)

naleśniki pisze...

ajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda

Marysia pisze...

Ile dobroci na talerzu!