Chodziła dziś za mną ochota na pierogi z truskawkami.
Nigdy takowych nie robiłam.
W ogóle żadnych pierogów nigdy nie robiłam.
Wyszukałam łatwy przepis (z kwestii smaku) i pierogi zrobione.
(Ciocia stwierdziła, że przepis jak babciny.)
Przepis bardzo prosty!
Nigdy takowych nie robiłam.
W ogóle żadnych pierogów nigdy nie robiłam.
Wyszukałam łatwy przepis (z kwestii smaku) i pierogi zrobione.
(Ciocia stwierdziła, że przepis jak babciny.)
Przepis bardzo prosty!
Pierogi z truskawkami
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 250 ml gorącej wody
- 30 g masła
- truskawki
- śmietanka 30%
- cukier ewentualnie
1. Mąkę przesiać do miski i dodać sól.
2. Masło rozpuścić w gorącej wodzie i powoli dolewać do mąki,
mieszając łyżką.
3. Zagnieść ciasto rękami i wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę.
Wygniatać przez ok. 5 minut.
4. Kulę ciasta włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić na ok 30 minut.
5. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w dużą kostkę.
(można dodać cukier, moje truskawki były akurat bardzo słodkie same w sobie)
6. Zagotować w dużym garnku wodę (bez soli).
7. Ciasto wyjąć na stolnicę i ugniatać przez 1 minutę.
8. Rozwałkować i szklanką wycinać kółka.
9. Nakładać truskawki i sklejać pierogi.
10. Gdy woda będzie się już dobrze gotować, wrzucać pierogi i gotować na średnim ogniu przez ok. 2,5 minuty od wypłynięcia. Wyjmować cedzakiem na talerz.
11. Ubić śmietanę.
12. Podawać pierogi z ubitą śmietaną i kawałkami truskawek (jeśli zostały).
Jeśli ktoś chce, można posypać cukrem.
mieszając łyżką.
3. Zagnieść ciasto rękami i wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę.
Wygniatać przez ok. 5 minut.
4. Kulę ciasta włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić na ok 30 minut.
5. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w dużą kostkę.
(można dodać cukier, moje truskawki były akurat bardzo słodkie same w sobie)
6. Zagotować w dużym garnku wodę (bez soli).
7. Ciasto wyjąć na stolnicę i ugniatać przez 1 minutę.
8. Rozwałkować i szklanką wycinać kółka.
9. Nakładać truskawki i sklejać pierogi.
10. Gdy woda będzie się już dobrze gotować, wrzucać pierogi i gotować na średnim ogniu przez ok. 2,5 minuty od wypłynięcia. Wyjmować cedzakiem na talerz.
11. Ubić śmietanę.
12. Podawać pierogi z ubitą śmietaną i kawałkami truskawek (jeśli zostały).
Jeśli ktoś chce, można posypać cukrem.
A do picia jeszcze zmiksowane truskawki :)
1 komentarz:
Pierogi z owocami są moimi ulubionymi zaraz po po pierogach z grzybami!
Prześlij komentarz